Doordat de maag in direct contact komt met hetgeen we eten en drinken, bepaalt ons voedsel ook in grote mate hoe de maag functioneert. Het type voedsel bepaalt hoeveel maagzuur er aangemaakt wordt, hoe snel de maag geleegd wordt en hoe gezond de maag en het maagslijmvlies zijn.
In het maagslijmvlies zitten klierbuisjes die maagzuur (of maagsap) aanmaken en het beschermt de maag tegen agressieve stoffen in datzelfde maagzuur. Maagzuur is nodig om ons voedsel te verteren. De productie van maagzuur komt op gang als we eten, proeven en kauwen, maar ook als we eten zien of ruiken. Maagzuur bestaat uit zoutzuur, spijsverteringsenzymen, slijm en intrinsieke factor.
Het zoutzuur doodt virussen en bacteriën zodat deze niet in onze darmen terecht kunnen komen. Deze indringers van buitenaf kunnen ons microbioom behoorlijk verstoren, met alle gevolgen van dien. Ook maakt zoutzuur het voedsel geschikt voor de spijsverteringsenzymen. De enzymen verteren het voedsel. Het slijm in maagzuur is een extra bescherming voor de maagwand tegen het zoutzuur. Het stofje intrinsieke factor zorgt voor de binding van vitamine B12 zodat het elders opgenomen kan worden.
Door het directe contact met voeding kan ongezonde voeding er voor zorgen dat het maagslijmvlies ontstoken raakt of dat je een maagzweer ontwikkelt. En als de oorzaak bij voeding ligt, ligt daar ook de oplossing. Er is dan ook een reeks aan voedingsmiddelen die helpen je maag en het maagslijmvlies gezond te houden.
Een van de belangrijkste stofjes voor een gezond maagslijmvlies is stikstofmonoxide. Dit beschermt het maagslijmvlies tegen beschadiging en stimuleert het herstel van beschadigd maagslijmvlies. Het doodt bacteriën en schimmels en regelt ontstekingsprocessen. Nitraatrijke voedingsmiddelen zijn een goede bron van stikstofmonoxide. Deze voeding verhoogt de doorbloeding en versterkt de barrièrefunctie van het maagslijmvlies.
Welke voedingsmiddelen bevatten nitraat?
Groente is de grootste bron van nitraat en dan vooral groene bladgroente zoals sla, spinazie en andijvie, Chinese kool, prei en peterselie. Maar ook rode biet, snijbiet, venkel, bleekselderij, paksoi en raapstelen bevatten nitraat.
Alleen met nitraatrijke voeding ben je er niet. Nitraat wordt in de mond, door bacteriën, omgezet in nitriet. Dit nitriet wordt in de maag weer omgezegd in stikstofmonoxide, maar alleen als er voldoende maagzuur en vitamine C aanwezig is.
Het gebruik van maagzuurremmers bij brandend maagzuur kan het hele functioneren van de maag en de spijsvertering daarom behoorlijk in de war sturen. Vooral omdat brandend maagzuur geen gevolg is van een teveel aan maagzuur, maar juist van een tekort aan maagzuur. Daardoor hebben maagzuurremmers ook invloed op de vitamine B12 spiegel en onze hormoonhuishouding.
Ook hier zie je weer dat de verschillende processen in ons lichaam met elkaar in verband staan en dat je er met het toevoegen van 1 gezond stofje niet bent. Vitamines, mineralen en andere stofjes die ons lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren, hebben elkaar weer nodig om hun werk te kunnen doen!
Ook onze mentale gezondheid en rust heeft invloed op het functioneren van de maag. Iedereen is wel eens misselijk geworden van stress of zenuwen. En wie kent het gevoel ‘een knoop in je maag hebben’ nou niet? Stress zorgt ervoor dat er minder maagzuur aangemaakt wordt. Ons lichaam kent het verschil niet tussen stress door levensgevaar of stress door een vervelende collega, de reactie is hetzelfde. Omdat je op het moment van direct levensgevaar meestal niet gaat eten, wordt de aanmaak van maagzuur geremd. Je lichaam bereid zich voor op vluchten of vechten. Maar als jij constant stress ervaart door die vervelende collega, wordt er ook minder maagzuur aangemaakt, terwijl je dan dus wel eet. Door het tekort aan maagzuur wordt het voedsel niet goed verteerd en dat heeft weer invloed op ons microbioom.
Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is dus van groot belang! Eet volgens de richtlijnen van de orthomoleculaire voedingsleer en je krijgt alles binnen wat je lijf nodig heeft om goed te functioneren.
Wil je meer weten over een uitgebalanceerd voedingspatroon of heb je maagklachten?
Neem dan geheel vrijblijvend contact op via telefoonnummer 0653 666 550, mail naar praktijk@care4yourhealth.nl of maak direct een afspraak via deze link; https://care4yourhealth.mijndiad.nl/afspraak-maken