Plantaardige voeding tegen menopauzeklachten

De menopauze kan gepaard gaan met een hele reeks fysieke en mentale klachten die veel invloed op je dagelijks leven kunnen hebben. Je kunt dan kiezen voor reguliere medicijnen (antidepressiva, slaapmiddelen, de pil of hormoontherapie) om je beter te voelen, maar deze kunnen op de lange duur vaak weer nadelige effecten hebben.   

In de natuurgeneeskunde worden menopauzeklachten van oudsher behandelt met planten en kruiden. Het proberen waard lijkt mij, want naast het effect op menopauzeklachten, hebben deze planten en kruiden nog veel meer voordelen voor je gezondheid.

Isoflavonen.

Dit zijn een soort eiwitten die in verschillende plantaardige voedingsmiddelen voorkomen, zoals peulvruchten, noten, lijnzaad, graantappels en verschillende kruiden . Een kenmerkende eigenschap van deze eiwitten is het regulerende effect op de hormoonhuishouding en de overeenkomst met het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Daarom worden isoflavonen ook wel plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen genoemd.

Tijdens de menopauze neemt de natuurlijke productie van oestrogeen en progesteron af waardoor de menopauzeklachten ontstaan en dit kan aangevuld worden met isoflavonen. Een rijke bron aan isoflavonen zijn sojabonen. In landen waar veel sojaproducten gegeten worden, komen veel minder overgangsklachten voor. Er is veel te doen over soja, juist omdat het een effect heeft op onze hormoonhuishouding. Toch wijst steeds meer onderzoek uit dat het gebruik van 2 tot 3 sojaproducten per dag voordelen kan bieden voor onze gezondheid. Soja is niet alleen rijk aan isoflavonen, deze boon bevat naast 37% eiwitten ook alle essentiële aminozuren, de mineralen calcium en kalium en de vitamines B en E.

Ondanks dat er veel gezonde stoffen in soja zitten, zou het de werking van de schildklier kunnen verstoren en is het niet voor iedereen geschikt. Kies je voor soja neem dan een gefermenteerd sojaproduct zoals tempeh.  

Mocht je geen soja willen eten of lusten, dan zijn er nog een hele reeks aan andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan isoflavonen of andere stofjes die een positief effect hebben op overgangsklachten..

Hieronder een lijstje.

Rode klaverDe bladeren en bloemen van rode klaver hebben een positief effect op nachtelijk zweten, opvliegers en stemmingswisselingen. Rode klaver is daarnaast rijk aan calcium, goed voor de botdichtheid, en rijk aan magnesium, wat een positief effect heeft op het cholesterolniveau.

SalieDit kruid wordt ook wel vrouwenkruid genoemd omdat het een positief effect heeft op allerlei vrouwenkwalen. Het heeft onder andere een kalmerende werking op onze innerlijke thermostaat en kan helpen bij overmatig zweten en opvliegers. Salie bevat verder een reeks aan antioxidanten die de lever ondersteunen, een gunstige invloed hebben op ons geheugen en onze cellen repareren.

MacaDit is een knolgewas uit het Andesgebergte in Peru, waar het bekend staat om zijn medicinale krachten. Maca bevat meer dan 15 spoorelementen en mineralen zoals calcium, kalium, zink en mangaan. Het bevat 19 aminozuren en is rijk aan tal van verschillende vitamines. Maca heeft een rustgevende werking maar geeft ook energie. Het zorgt ervoor dat je beter met stress om kunt gaan en heeft een herstellende werking op onze spieren. Dit gewas heeft ook een libido verhogende werking.

Wilde yamDit kruid werkt goed bij krampen en zorgt voor een hormonale balans doordat het de bouwstoffen voor onze hormonen levert. Het heeft gelijkwaardige eigenschappen als het hormoon DHEA, wat beschouwd wordt als de moeder van alle hormonen. Dit hormoon bepaalt hoe vitaal je bent en bij vrouwen rond hun vijftigste is de aanmaak van dit hormoon al met 50% vermindert.

BrandnetelDeze plant zorgt ervoor dat je beter met stress om kunt gaan en het verhoogt de prestatie. Brandnetel zorgt voor een goede vochtbalans en heeft een gunstig effect op onze bijnieren. In onze bijnieren worden onder andere de geslachtshormonen aangemaakt.

Verandering van voeding en leefstijl.

Ook tijdens de menopauze kan het dus een wereld van verschil maken als je aanpassing doet in je dagelijkse voedingspatroon en leefstijl. Ik help je daar graag bij, met een plan van aanpak en voedingsschema op maat. Probeer het!

Baat het niet, schaden doet het zeker niet!

Het behandelen van menopauzeklachten is geen ‘one size fits all’! Niet iedere vrouw ervaart klachten en als er wel klachten zijn, kunnen ze van vrouw tot vrouw heel erg verschillen. Uitvinden wat de klachten veroorzaakt en wat een goede aanpak is, verschilt dan ook telkens weer. Ook de oplossingen bij een bepaalde klacht zijn vaak niet hetzelfde.

Wil jij weten waardoor jouw klachten veroorzaakt worden en wat bij jou de oplossing kan zijn?

Neem dan geheel vrijblijvend contact op via telefoonnummer 0653 666 550, mail naar praktijk@care4yourhealth.nl of maak direct een afspraak via deze link; https://care4yourhealth.mijndiad.nl/afspraak-maken

Ik help je graag!