Onlangs heb ik een Masterclass gevolgd over SIBO. Deze afkorting staat voor; Small Intestinal Bacterial Overgrowth oftewel, bacteriële overgroei in de dunne darm. SIBO is nog redelijk onbekend in Nederland en wordt daardoor vaak over het hoofd gezien.
In ons maagdarmstelsel leven miljarden bacteriën. Het aantal en de diversiteit neemt toe naarmate je verder in de darm komt. Zo leven er aan het begin, in de twaalfvingerige darm, nauwelijks bacteriën, terwijl er in de dikke darm miljarden bacteriën huizen. Deze bacteriehuishouding kan verstoord raken. Dit kan verschillende oorzaken hebben en voor onaangename klachten zorgen.
De dunne darm.
De dunne darm bestaat uit de twaalfvingerige darm, de nuchtere darm en de kronkeldarm. De twaalfvingerige darm sluit aan op de maag en neutraliseert ons voedsel. De voedselbrij die uit de maag komt is erg zuur en kan de darmwand beschadigen. Met behulp van verschillende stofjes wordt de voedselbrij ontzuurt en kan de vertering beginnen. Vervolgens gaat het voedsel naar de nuchtere darm en kronkeldarm. Hier worden alle voedingsstoffen aan de voedselbrij onttrokken en opgenomen, met behulp van enzymen en darmsap. De kronkeldarm is het laatste deel van de dunne darm en gaat over in de dikke darm.
De dikke darm.
In de dikke darm worden voedselresten afgebroken en opgenomen die de dunne darm niet heeft kunnen verteren. Dit zijn bijvoorbeeld voedselresten die nog afgebroken moeten worden door darmbacteriën. In de dikke darm worden vooral mineraalzouten en vocht onttrokken aan het voedsel, waarna het overgaat in de endeldarm, als ontlasting.
Wat gaat er mis?
Door verschillende oorzaken kan bacteriehuishouding verstoord raken of de spijsvertering vertraagd. Het voedsel blijft dan te lang in de dunne darm en dit is een perfecte voedingsbodem voor bacteriën.
Ons voedsel wordt in de maag al geschikt gemaakt voor vertering, de voorvertering. Maagzuur zorgt ervoor dat de bacteriën die in ons voedsel zitten, onschadelijk gemaakt worden. Bij een tekort aan maagzuur wordt dit onvoldoende gedaan en belanden de bacteriën in de dunne darm. Ook kan de afsluiting tussen de maag en dunne darm of tussen de dunne darm en dikke darm minder goed werken, waardoor er bacteriën in de dunne darm terechtkomen die daar niet horen.
Deze bacteriën gaan mee-eten en verstoren de opname van voedingsstoffen. Vooral vet oplosbare vitamines en mineralen als B12, zink, mangaan, magnesium, calcium en ijzer worden niet (goed) meer opgenomen en dit kan tot tekorten leiden. Bacteriën voeden zich voornamelijk met koolhydraten waardoor fermentatie begint en dit zorgt weer voor het ontstaan van gassen en zuur.
De meest voorkomende oorzaken van SIBO zijn:
- Een verstoorde of vertraagde spijsvertering
- Het gebruik van maagzuurremmers. Maagzuurremmers kunnen de voorvertering van ons voedsel behoorlijk verstoren en onze darmflora negatief beïnvloeden waardoor slechte bacteriën de overhand krijgen.
- Een tekort aan maagzuur of gal.
- IBD of ziekte van Crohn. Bij IBD zijn vaak de dunne darm, de dikke darm en endeldarm chronisch ontstoken, maar ontstekingen kunnen ook in de andere delen van het spijsverteringskanaal optreden.
- Medicijngebruik
- Coeliakie of glutenintolerantie.
- Periodes van (hevige) stress
- Verandering in het voedingspatroon door meer koolhydraten te eten, meer suiker of alcohol te gebruiken en vaker op de dag kleine beetjes te eten.
De meest voorkomende symptomen van SIBO zijn:
- Gasvorming
- Brandend maagzuur
- Vermoeidheid en weinig energie
- Angst, brainfog en depressie
- Een opgeblazen gevoel en buikpijn na het eten
- Plakkerige vette ontlasting
- Moe na het eten
- Honger na het eten
- Misselijkheid
- Constipatie (verstopping) en/of diarree
- Voedselallergie of intolerantie
- Huidklachten
- Veroudering
De klachten van PDS of Prikkelbaar Darm Syndroom komen overeen met die van SIBO en SIBO wordt daardoor vaak over het hoofd gezien. Uit onderzoek is gebleken dat 60% van de mensen met PDS eigenlijk SIBO hebben.
Hoe kom je erachter of je SIBO hebt?
SIBO kan ontdekt worden met een ademtest. De ademtest meet waterstofgas en methaangas, wat geproduceerd wordt door bacteriën en uitgeademd wordt via de longen.
Herken jij bovenstaande klachten?
Heb jij PDS en lukt het maar niet de klachten te verminderen? Slik je maagzuurremmers of andere medicijnen en heb je (vage) buikklachten? Neem dan contact op. Ik help je graag!