Mitochondriën, meer energie en vetverbranding

In elke cel in ons lichaam bevinden zich dezelfde onderdelen die specifieke functies vervullen. Dit zijn de organellen. Sommige  van de belangrijkste organellen zijn:

  • Mitochondriën, organel wat energie produceert door middel van de celademhaling.
  • Ribosomen, organel wat eiwitten produceert.
  • Lysosomen, organel wat afvalstoffen en beschadigd weefsel afbreekt.
  • Chloroplasten, organel wat fotosynthese uitvoert in plantencellen.
  • Golgi-apparaat, organel dat betrokken is bij het sorteren, labelen en verzenden van eiwitten en andere stoffen binnen de cel.
  • Endoplasmatisch reticulum (ER), is een netwerk van kanalen dat betrokken is bij het vervoer van stoffen binnen de cel.
  • Nucleus, is het centrale orgaan van de cel en bevat het DNA dat de genen bevat die nodig zijn voor het functioneren van de cel.

Elk van deze organellen speelt een belangrijke rol in het functioneren van de cel en is nodig om ons in leven te houden. Onze hele celstofwisseling is een ingewikkeld en vrij technisch verhaal en ik zal het kort en bondig proberen te houden.

Mitochondriën zijn boonvormige organellen die energie produceren door middel van celademhaling. Ze zijn te vinden in bijna alle soorten weefsel maar vooral belangrijk in de hersenen, het hart, de lever en het spierweefsel, waar ze de belangrijkste bron van energie vormen. Cellen die veel energie nodig hebben, hebben een hoger gehalte mitochondriën. De aantallen variëren van 500 tot 3000.

Om goed te kunnen functioneren, hebben mitochondriën onderstaande voedingsstoffen nodig:

  • Eiwitten, nodig om de structurele componenten van de mitochondriën te vormen.
  • Vetten, koolhydraten en zink, belangrijke bronnen van energie.
  • Vitamine C, nodig voor de productie van collageen, wat weer nodig is voor het onderhoud van de mitochondriën.
  • Vitamine E, nodig voor het beschermen van de mitochondriën tegen oxidatieve stress.
  • Selenium, nodig voor de productie van antioxidanten.

Mitochondriën bestaan tussen de 5 en 12 dagen, hebben hun eigen mitochondriale DNA  en kunnen zichzelf delen. Doordat ze zichzelf zo vaak vernieuwen is het dan ook belangrijk dat er geen fouten in het DNA ontstaan. Als er iets misgaat met het DNA kan dit tot een versnelde veroudering en tot ziekten leiden, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, spierziekten, zenuwziekten en kanker.

De mitochondriën produceren energie in de vorm van ATP (adenosine trifosfaat), wat wordt gebruikt om allerlei functies in het lichaam te ondersteunen, zoals het transport van zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen, het herstel van beschadigd weefsel en het reguleren van de hormonen.

Voor het produceren van ATP gebruiken de mitochondriën koolhydraten, vetten en eiwitten die we eten en opslaan. Deze kunnen niet direct gebruikt worden. In de mitochondriën worden suikers en vetzuren stapsgewijs afgebroken, waarbij energie vrijkomt. Suikers worden door enzymen of eiwitten gesplitst in de kleinste uitvoering van suiker, glucose. Met behulp van zuurstof wordt energie gemaakt uit de verbranding van glucose. De energie die bij de verbranding vrijkomt, wordt vastgelegd in ATP-moleculen.

Als die suikers opraken, worden de suikervoorraden in de lever en de spieren aangesproken. Pas daarna schakelen de mitochondriën over op de verbranding van vetten. Vetten zijn in feite de energievoorraad voor noodgevallen.

Hoe stimuleer je mitochondriën tot vetverbranding?

Het verbranden van vet kan alleen in de aanwezigheid van zuurstof. Om het gehalte aan zuurstof te verhogen, moet je bewegen. Doordat je hartslag omhoog gaat en je ademhaling sneller, komt er meer zuurstof in je bloed en ga je meer energie verbranden. Je moet dan wel eerst door de voorraad suikers en koolhydraten heen. Die inname zou je daarom (iets) kunnen beperken zodat je sneller overgaat op vetverbranding.

Niet alleen sporten of wandelen, maar ook een actieve leefstijl is hierin belangrijk. Neem vaker de trap in plaats van de lift, ga op de fiets boodschappen doen, enzovoort. Koud douchen is ook een goede stimulans om de mitochondriën aan het werk te zetten en sneller over te gaan op vetverbranding. Natuurlijk is gezonde voeding belangrijk. Groene bladgroente, kokosolie en chiazaad staan bekend om het aanzetten van de vetverbranding,

Een absolute must voor vetverbranding is een stabiele bloedsuikerspiegel en insulineniveau. Dit bereik je allereerst door het vermijden van snelle suikers, maar ook kaneel kan een handje helpen door zijn insulinebeperkende werking. Naast dit alles kan intermittent fasting, nuchter sporten, minder vaak eten of duurtraining helpen om je vetvoorraad aan te spreken voor energie.

Wil je meer weten? Neem contact op via telefoonnummer 0653 666 550, mail naar praktijk@care4yourhealth.nl of maak direct een afspraak via deze link; https://care4yourhealth.mijndiad.nl/afspraak-maken