Het zelfherstellend vermogen van ons lichaam, hoe werkt dat?

Het zelfherstellend vermogen is het vermogen van ons lichaam om beschadigde weefsels en organen te herstellen en te genezen. Het is een intrinsieke eigenschap (van binnen uit) van het lichaam en een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem.

Het zelfherstellend vermogen werkt op verschillende manieren, afhankelijk van het type letsel of schade. Bijvoorbeeld:

  • Het lichaam is in staat om beschadigde cellen te vervangen door nieuwe, gezonde cellen. Dit gebeurt via celdeling, waarbij een cel zichzelf kan dupliceren om nieuwe cellen te creëren die de beschadigde cellen vervangen.
  • Wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan letsel of infectie, treedt er een ontstekingsreactie op. Dit is een complexe reactie waarbij verschillende soorten cellen betrokken zijn, zoals witte bloedcellen, cytokines en chemokines. De ontstekingsreactie helpt om beschadigde weefsels te reinigen en te genezen.
  • Sommige weefsels en organen hebben een hogere regeneratieve capaciteit dan andere. Bijvoorbeeld, de lever kan zichzelf regenereren en beschadigde delen vervangen door nieuwe gezonde cellen. Ook kunnen sommige weefsels zoals spieren, bloedvaten en huid zichzelf regenereren.
  • Het lichaam kan zich ook aanpassen aan veranderingen in omgevingsfactoren en fysiologische stress. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het opbouwen van spiermassa door regelmatig te trainen. Of bij het ontwikkelen van een betere zuurstofopname door regelmatig te hardlopen.

Het zelfherstellend vermogen van het lichaam is een complex proces dat afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder de aard en ernst van de schade, de gezondheidstoestand van een persoon en eventuele onderliggende medische aandoeningen.

De kracht van het zelfherstellend vermogen zie je het beste bij wondjes of wonden aan de buitenkant van ons lichaam. Hoe gaat dit in zijn werk?

  • Wanneer de huid wordt beschadigd, treedt er onmiddellijk een bloedstollingsreactie op om het bloeden te stoppen. Bloedplaatjes hechten zich aan de randen van de wond en vormen een bloedstolsel, dat helpt om de wond te sluiten en infecties te voorkomen.
  • Na de bloedstolling treedt de ontstekingsfase in werking. Dit is een complexe reactie waarbij verschillende soorten witte bloedcellen naar de wond worden gestuurd om infecties te bestrijden en beschadigde cellen op te ruimen. Tijdens deze fase kan de wond rood, gezwollen en pijnlijk zijn.
  • Vorming van granulatieweefsel. Na de ontstekingsfase begint het lichaam met het aanmaken van granulatieweefsel. Dit is een nieuw weefsel dat wordt gevormd aan de randen van de wond en helpt om de wond te sluiten. Granulatieweefsel bestaat uit nieuwe bloedvaten, fibroblasten en ontstekingscellen.
  • Vorming van littekenweefsel. Na de vorming van granulatieweefsel begint het lichaam met de productie van littekenweefsel. Littekenweefsel is steviger dan granulatieweefsel en helpt om de wond te sluiten en te genezen. Littekenweefsel kan echter ook zorgen voor zichtbare littekens op de huid.
  • Na de vorming van littekenweefsel gaat het lichaam verder met het remodelleren van het weefsel. Dit betekent dat het littekenweefsel geleidelijk aan steviger en flexibeler wordt, zodat het beter bestand is tegen fysieke stress en beweging.

Al deze stappen samen zorgen ervoor dat de wond uiteindelijk sluit en geneest.

Hier is wel een flinke dosis energie voor nodig!

Wanneer wondjes slecht helen of bij gezondheidsklachten is er altijd sprake van een verstoorde energieverdeling in ons lichaam. Hierdoor is het lichaam niet meer voldoende in staat om alle organen optimaal te laten functioneren. Het lichaam kan alleen herstellen door het voldoende en de juiste energie te geven.

Gezonde voeding (vooral eiwitten en vetten) is hiervoor essentieel. Vaak is hier al de oplossing te vinden. Door het, voor jou, juiste voedingspatroon samen te stellen, zorg je ervoor dat essentiële voedingsstoffen op de juiste plekken in het lichaam terecht kunnen komen waardoor het optimaal kan functioneren en helen.

Eet gezond, blijf gezond!