De vele effecten van een afname in testosteronaanmaak bij mannen.

Van vrouwen is algemeen bekend dat ze te maken krijgen met hormonale veranderingen. Veel minder bekend is dat mannen dit ook meemaken. Het mannelijke hormoon testosteron speelt een belangrijke rol bij veel functies in het lichaam. Bij een veranderende productie van het hormoon kunnen klachten optreden.

Testosteron is een belangrijk hormoon wat voornamelijk wordt geproduceerd in de testikels. Mannen krijgen, net als vrouwen, te maken met een afname in de productie van hormonen naarmate ze ouder worden. Maar niet alleen leeftijd heeft invloed op de productie, ook leefstijl is belangrijk.

Bij ongeveer de helft van de mannen met diabetes type II wordt een verlaagd testosterongehalte geconstateerd. Testosteron helpt de lichaamsweefsels om meer bloedsuiker op te nemen in reactie op insuline. Mannen met een testosterontekort moeten meer insuline produceren om de bloedsuikerspiegel op pijl te houden.

Ook obesitas en een laag testosterongehalte zijn nauw met elkaar verbonden. Mannen met een laag testosterongehalte hebben meer kans op overgewicht. Vetcellen maken vrouwelijke hormonen (oestrogenen) aan uit testosteron. Dit kan leiden tot een lagere waarde aangezien vrouwelijke hormonen een sterk remmende werking hebben op de productie van testosteron.

Mannen met een laag testosterongehalte hebben ook meer kans om het metabool syndroom te ontwikkelen. Metabool syndroom is de combinatie van een verhoogd cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, obesitas en een hoge bloedsuikerspiegel. De aandoening komt steeds meer voor en hangt nauw samen met een ongezonde leefstijl, met te veel en te vet eten, overmatig alcoholgebruik en weinig lichaamsbeweging. Het metabool syndroom verhoogt ook het risico op hartaanvallen en beroertes aanzienlijk.

Maar ook andersom is dit van toepassing. Mannen met diabetes type II, obesitas of metabool syndroom kunnen hierdoor een lager testosterongehalte ontwikkelen. Een laag testosterongehalte bij mannen, ook wel hypogonadisme genoemd, kan verschillende effecten hebben.

Fysieke effecten.

  • Verminderd libido. Dit kan leiden tot een verminderd seksueel verlangen en erectieproblemen.
  • Mannen met een laag testosterongehalte kunnen zich vaak moe en lusteloos voelen, zelfs na voldoende rust.
  • Verlies van spiermassa. Testosteron speelt een rol bij de opbouw en het behoud van spiermassa. Lage niveaus kunnen leiden tot verlies van spiermassa en kracht.
  • Toename van lichaamsvet. Een laag testosterongehalte kan bijdragen aan een toename van lichaamsvet, met name rond de buikstreek.

Emotionele effecten.

  • Mannen met een laag testosterongehalte kunnen prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en zelfs depressie ervaren.
  • Verminderd zelfvertrouwen. Testosteron speelt een rol bij het gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde. Lage niveaus kunnen leiden tot weinig zelfvertrouwen en een slecht zelfbeeld.

Algeheel welzijn.

  • Verminderde concentratie. Lage testosteronspiegels kunnen het moeilijker maken om je te concentreren en mentaal scherp te blijven.
  • Verminderde botdichtheid. Testosteron is belangrijk voor de gezondheid van de botten. Lage niveaus kunnen leiden tot een verhoogd risico op osteoporose en broze botten.

Sporten en testosteron.

Regelmatige lichaamsbeweging en krachttraining kunnen het testosterongehalte verhogen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat fysieke activiteit een positief effect heeft op de productie van dit hormoon.

Welke sporten hebben het meeste effect?

  • Intensieve krachttraining met zware gewichten kan de productie van testosteron stimuleren. Oefeningen zoals squats, deadlifts, bankdrukken en optrekken kunnen met name nuttig zijn. Het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken en de training geleidelijk op te bouwen om blessures te voorkomen.
  • Korte, intense intervaltraining kan gunstig zijn voor het verhogen van het testosterongehalte. Door afwisselend korte periodes van hoge intensiteit met rustige herstelperiodes, kan de productie van testosteron worden gestimuleerd.
  • Regelmatige lichaamsbeweging. Het regelmatig beoefenen van lichaamsbeweging, zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen, kan ook het testosterongehalte verhogen, zij het in mindere mate dan intensieve krachttraining.

Het is belangrijk te weten dat de verhoging van het testosterongehalte als gevolg van lichaamsbeweging tijdelijk kan zijn en afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de intensiteit en duur van de training, individuele variaties en de algemene gezondheidstoestand. Daarnaast kunnen andere levensstijlfactoren, zoals voldoende slaap en stressmanagement, ook bijdragen aan het behoud van een gezond testosterongehalte.

Een laag testosterongehalte en vruchtbaarheid.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de vruchtbaarheid van met name de West Europese man de laatste jaren flink afgenomen is.

Een laag testosterongehalte kan hier invloed op hebben. Testosteron speelt een belangrijke rol bij de productie en ontwikkeling van sperma. Wanneer het gehalte te laag is, kan dit leiden tot verschillende problemen, zoals:

  • Verminderde spermaconcentratie. Lage testosteronspiegels kunnen leiden tot een verminderde productie van sperma in de testikels, wat resulteert in een lagere spermaconcentratie in het ejaculaat.
  • Verminderde spermamobiliteit. Testosteron speelt ook een rol bij het bevorderen van de beweeglijkheid van sperma, waardoor het moeilijker wordt voor de zaadcellen om naar de eicel te zwemmen en deze te bevruchten.
  • Veranderingen in de productie van verschillende componenten van sperma, zoals de concentratie van zaadcellen en de structuur van het sperma.

Vruchtbaarheid is een complexe kwestie en een laag testosterongehalte is niet de enige factor die van invloed kan zijn. Ook leefstijl, algehele gezondheid, genetica en omgevingsinvloeden kunnen een rol spelen.

Natuurlijke middelen om het testosterongehalte te verhogen.

Er zijn verschillende kruiden en natuurlijke middelen om het testosterongehalte te verhogen.

  • Ashwagandha, een kruid dat traditioneel wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Verschillende studies laten zien dat ashwagandha het testosterongehalte kan verhogen doordat het kan leiden tot een afname in stressklachten en een daling in cortisolaanmaak.
  • Tribulus Terrestris, dit kruid wordt vaak gebruikt als supplement voor mannelijke gezondheid, sportprestaties en staat bekend als natuurlijk afrodisiacum. Tribulus Terrestris kan niet alleen de seksuele (libido) en fysieke (kracht en spieropbouw) prestaties ondersteunen en verbeteren, maar ook de bloedruk en spijsvertering ondersteunen. 
  • Maca, een plant die ook vaak wordt gebruikt als een natuurlijk afrodisiacum en energiebooster.
  • Ginseng, dit kruid kan helpen bij het verhogen van de testosteronspiegels en het verbeteren van de seksuele functie. Tijdens een onderzoek werden patiënten behandeld met een extract van ginseng. In vergelijking met de controlegroep zag men dat het testosterongehalte bij de eerste groep steeg. Niet alleen het aantal zaadcellen per ml sperma, maar ook de beweeglijkheid bleek te zijn toegenomen. Uit een andere studie bleek dat ginseng interessante effecten had op het erectievermogen. Deze verschillende effecten kunnen worden verklaard doordat ginseng een rustgevende werking heeft en daardoor, net als ashwagandha, stress en de aanmaak van het stresshormoon cortisol doet afnemen.

Herken jij jezelf of iemand uit je omgeving hierin en wil je weten hoe het zit met de hormoonproductie? Neem gerust contact op, ik help je graag !