NIEUWSBRIEF ZOMER 2023

Zomervakantietips en een nieuwe behandelmethode. 

Persoonlijk vind ik het fijn om een duidelijk doel voor ogen te hebben waar ik naartoe kan werken. Een van mijn doelen voor dit jaar was de opleiding frequentietherapie en microbiologie en die heb ik in het voorjaar afgerond. 
Meer verdieping in traumatherapie was ook een van mijn doelen voor dit jaar. 
Brainspotting gebruik ik al in de praktijk maar EMDR was ook nog een wens. 
Vandaar dat ik de basistraining ‘EMDR in de praktijk’ heb gevolgd. Hierdoor kan ik weer een mooie behandelmethode toevoegen in mijn praktijk. 
 
Waarom EMDR?
Traumatische gebeurtenissen, of ze nu bewust of onbewust, groot of klein zijn, kunnen zich verkeerd opslaan in ons lichaam. Men noemt dit ‘stored trauma’. Een actief trauma kost energie en kan zorgen voor blokkades in je lijf die een hele reeks aan fysieke klachten kunnen opleveren.
Ook bij een depressie of burn-out zie je vaak dat onverwerkte emoties een rol kunnen spelen. 
Mocht je hier meer over willen lezen dan kan ik je de boeken ‘Wanneer het lijf nee zegt’ van Gabor Maté en ‘Traumasporen’ van Bessel van de Kolk aanraden. 
 
Een van de uitgangspunten van Orthomoleculaire geneeskunde volgens de kPNI is dat lichaam en geest optimaal samenwerken. Daarom kan het zo goed werken als trauma opnieuw op de juiste manier wordt opgeslagen waardoor systemen tot rust komen. 
EMDR is de meest geëvalueerde behandelmethode op het gebied van psychisch trauma en uit onderzoeken blijkt dat zowel kinderen als volwassenen goed reageren op EMDR. 
Een van de redenen dat ik voor EMDR gekozen heb is, dat het niet persé noodzakelijk is om uitgebreid te praten over de traumatische ervaring(en). Aan de hand van een intake en een draagkrachtmeting kan in kaart worden gebracht op welke gebieden gewerkt kan worden. 
 
“Lichamelijke klachten kunnen een indicator zijn van onverwerkte gebeurtenissen of emoties”
 
Als klachten blijven aanhouden, nadat we de lichamelijke kant al hebben aangepakt, dan kan er sprake zijn van onverwerkte emoties. Zo is elk orgaan een spiegel van een gebied, zo kunnen bijvoorbeeld darmklachten zoals een slechte vertering, aangeven dat er zaken in je leven zijn die je moeilijk kunt “verteren”.  Je lichaam geeft aan dat je het voorval niet goed hebt kunnen verwerken. Er is hulp nodig om de invloed van het voorval of het trauma voor eens en voor altijd te verminderen. Om te voorkomen dat de kwaliteit van jouw leven steeds meer onder druk komt te staan doordat je vastloopt in je verwerkingsproces,  kan EMDR hierbij uitkomst bieden.
 
Je kunt bij mij terecht voor een EMDR-sessie zonder lange wachtlijsten. Wil je meer informatie over een sessie neem dan gerust contact op om de mogelijkheden door te nemen.
 
Wat is EMDR? (klik op het plaatje voor de uitleg in een filmpje)


 
Zomervakantie en gezonde tips!
Rond deze tijd krijg ik regelmatig de vraag of ik adviezen heb voor de vakantieperiode. Of je nu thuisblijft, dagjes weggaat of een buitenlandse vakantie geboekt hebt, de dagindeling ziet er heel anders uit. We laten de touwtjes wat meer vieren en zijn vaker geneigd om voor de snelle, makkelijke (en meestal minder gezonde) hap te kiezen. 
Hier een aantal tips.
Maar, onthoud vooral dat vakantie bedoeld is om te ontspannen en te genieten, dus wees niet te streng voor jezelf. Vind een balans tussen gezonde activiteiten en plezierige ontspanning.
 
Eten & drinken.
Probeer zo veel mogelijk koolhydraatarm te blijven eten. Verken de lokale eetcultuur en zoek naar restaurants die gezonde, verse en lokale gerechten aanbieden. Probeer traditionele gerechten met verse ingrediënten en eet na 18.00 uur (liever) helemaal geen koolhydraten meer. 
Je kunt eventueel een aantal basisproducten, zoals brood of muesli, zelf meenemen. Neem ook je supplementen mee!

Sla eens een ontbijt over en probeer te vasten tot de lunch.
Als je de mogelijkheid hebt om zelf te koken op je vakantieadres, koop dan verse, lokale en seizoensgebonden ingrediënten en bereid je eigen gezonde maaltijden. Dit geeft je controle over wat je eet en stelt je in staat om gezonde(re) keuzes te maken.
Als je gaat BBQ-en, maak mooie salades en gebruik geen sauzen of maak ze zelf. 
Als je graag een glaasje wijn drinkt, kies dan voor droge witte wijn of champagne, deze bevatten de minste calorieën.
 
Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, minimaal 2 liter per dag, vooral als je activiteiten onderneemt of in een warm klimaat verblijft. Neem altijd een waterfles mee om uitdroging te voorkomen. Water ondersteunt de algehele gezondheid en je kunt ook verfrissende drankjes maken door verse ingrediënten, zoals citroen, komkommer, gember of munt toe te voegen. 
Voeg ¼ theelepel Keltisch zeezout toe aan 1 liter water waardoor je wel tot 85 verschillende mineralen binnenkrijgt.
Als je trek krijgt, drink dan eerst eens een groot glas water. Dorst en honger worden namelijk nogal eens verward met elkaar.
 
Bewegen & ontspannen.
Heeft je vakantieverblijf een zwembad of zit je dicht aan zee, ga voor het ontbijt eens zwemmen. Op de nuchtere maag sporten is heel verfrissend en goed voor de vetverbranding.
Informeer bij de lokale toeristeninformatie of zoek online naar activiteiten die je op je vakantiebestemming kunt doen. Denk aan wandeltochten, kajakken, snorkelen of yogalessen. 
Maak gebruik van de nieuwe omgeving door wandelingen of fietstochten te ondernemen. Hierdoor blijf je actief en ontdek je tegelijkertijd nieuwe plekken en landschappen. De natuur biedt veel mogelijkheden voor fysieke activiteit maar ook voor ontspanning.


 
Maak tijd voor ontspanning en rust. Lees een boek, luister naar muziek, mediteer, neem een ontspannend bad of geniet van de omgeving. Stress heeft een negatieve invloed op je gezondheid, dus het is belangrijk om momenten van ontspanning in te plannen.
Zorg ervoor dat je tijdens je vakantie dan ook voldoende slaapt en zoveel mogelijk een regelmatig slaapritme behoudt. Een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid en welzijn, en het zal je energie geven om van je vakantie te genieten.
 
Mijn vakantie staat gepland van  31 juli t/m 25 augustus 
 
Mocht je  voor die tijd nog supplementen willen bestellen, laat het me weten. 
Ook een afspraak inplannen voor na de vakantie kan natuurlijk. Maak direct een afspraak in mijn online agenda via deze link; https://care4yourhealth.mijndiad.nl/afspraak-maken
Maar bellen of mailen kan natuurlijk ook  via telefoonnummer 0653 666 550, mail naar praktijk@care4yourhealth.nl of
 
Ik wens je een hele fijne vakantie en maak vooral mooie herinneringen!
 
Els  

Inkoopvoordeel
Mocht je nog supplementen willen bestellen, hieronder zie je mijn kortingscodes.