Leptine resistentie en wat je er aan kunt doen.

Heb jij altijd honger of trek? Zelfs als je net een hele maaltijd gegeten hebt, heb je al weer zin in nog meer eten? Dan zou het kunnen dat je leptine resistent bent.

Wat is leptine?

Leptine is een peptidehormoon en pas in de jaren 90 van de vorige eeuw ontdekt. Het wordt ook wel ‘verzadigingshormoon’ genoemd. Het wordt voornamelijk aangemaakt in wit vetweefsel en bereikt via het bloed de hersenen en stimuleert, na het passeren van de bloed-hersenbarrière, het verzadigingscentrum. Mensen met veel vetcellen maken dus ook veel leptine aan. Want hoe meer vetreserves hoe minder eten je nodig hebt om te functioneren. Leptine regelt ook je energieniveau.

Wat is leptine resistentie?

Als je leptine resistent bent ‘hoort’ je lichaam de signalen van het hormoon niet meer en voel je je nooit verzadigd of vol. Je brein denkt dat je uitgehongerd bent omdat je de signalen niet oppikt en daardoor heb je altijd trek of honger, geen zin omte bewegen en wordt je stofwisseling automatisch op een laag pitje gezet.

Mensen met leptine resistentie hebben hierdoor vaak overgewicht en het lukt maar niet om af te vallen. Maar ook zonder overgewicht kun je leptine resistent zijn. Bij slanke mensen met leptine resistentie zie je de vetmassa niet aan de buitenkant maar zit deze tussen de organen. Ook hebben zij vaak weinig spiermassa.

Leptine resistentie ontstaat voornamelijk door laaggradige ontstekingen. Laaggradige ontstekingen zijn ontstekingen in je lijf, bijvoorbeeld in je darmen. Hierdoor kan leptine resisitentie zorgen voor zwakkere botten, pijnlijke gewrichten en zelfs onvruchtbaarheid.

Wat kun je doen om leptine resistentie om te keren?

  • Stop met geraffineerde suikers, snelle koolhydraten en chemische zoetstoffen. Deze voedingsmiddelen zorgen voor de aanmaak van insuline en insuline kan het leptine signaal blokkeren. Ook verhogen deze voedingsmiddelen het slechte cholesterol in je bloed, de zogenaamde triglyceriden. Deze triglyceriden kunnen ook het leptine signaal blokkeren.
  • Eet vezelrijk voedsel. Vezels, vooral oplosbare vezels, verhogen de gevoeligheid voor leptine. Ook houden ze je darmen gezond en gaan ze ontstekingen tegen.
  • Eet gezonde vetten. Gezonde vetten zijn ontstekingsremmend en kunnen laaggradige ontstekingen verhelpen, waardoor je weer gevoelig wordt voor leptine. Je vindt ze in ongebrande noten, zaden, avocado, eieren, kokosproducten, vette vis en schaal- en schelpdieren.
  • Eet meer eiwitten. Eiwitten maken je lijf gevoeliger voor leptine. Je vindt ze voornamelijk in eieren, vlees, vis, broccoli en spinazie.
  • Een gezonde start van de dag begint met eiwitten en vetten. Maak bijvoorbeeld een groenteomelet of eet een stuk kip of vis. Neem geen fruit of zuivel als ontbijt. Dit zorgt later op de dag voor een drang naar zoete voeding.
  • Zorg voor maximaal 3 eetmomenten per dag met de juiste ingrediënten (eiwitten en gezonde vetten) en laat tussendoortjes staan.
  • Ga bewegen. Als je bezig bent zul je minder honger ervaren dan wanneer je stilzit.
    Vooral bewegen op de nuchtere maag heeft een positief effect omdat hierdoor eerst de energie uit onze cellen gebruikt wordt.
  • Zorg voor voldoende slaap, ook een goede nachtrust maakt je gevoeliger voor leptine.
  • Zorg voor stressreductie. Het hormoon cortisol, wat vrijkomt bij stress, blokkeert leptine.

Met gezonde, gevarieerde voeding en een ontspannen leefstijl kun je leptine resistentie omkeren, maar het is zeker geen makkie! Je hebt altijd een hongergevoel en je lijf ‘schreeuwt’ om eten. Het is geen kwestie van doorzettingsvermogen want niemand is echt goed bestand tegen het oergevoel honger. Minder eten is geen oplossing, eten volgens de orthomoleculaire voedingsleer wel!

Herken je deze symptomen? Neem geheel vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie of maak een afspraak via de mail praktijk@care4yourhealth.nlof telefoonnummer 0653 666 550