Paddenstoelensoep met shii-take, oesterzwammen en champignons

Alsjeblieft, een kom gezondheid!

Paddenstoelen hebben nogal wat gezonde eigenschappen. Ik noem er een paar:

  • De shii-take werd in de oudheid al ingezet bij onder andere ontstekingen van de bovenste luchtwegen, slechte bloedcirculatie, vermoeidheid en uitputting. 
    Wetenschappers in Japan hebben aangetoond dat shii-take het immuunsysteem versterkt en daarom wordt het daar onder andere gebruikt bij acute virale infecties, griep en verkoudheid. Sinds 1986 wordt het in Japanse ziekenhuizen ingezet bij maag-, darm- en rectumkanker. 
  • De oesterzwam is rijk aan eiwitten, aminozuren, vezels, vitamines en mineralen. Daarnaast bevatten ze nog sterke antioxidanten met een antivirale en antibacteriële werking.
  • Wist je dat champignons, net als wij, vitamine D aan gaan maken als ze aan de zon blootgesteld worden? Dus, schijnt de zon, laat je champignons dan lekker zonnebaden en profiteer van dat extraatje! Champignons zijn uitblinkers als het gaat om vitamines en mineralen, meer nog dan de shii-take en oesterzwam! Ze verhogen onze weerstand en werken ontstekingsremmend. Doordat ze bomvol antioxidanten zitten, zorgen ze er voor dat onze bloedvaten schoon blijven, er minder cholesterol kan aankoeken en de kans op hoge bloeddruk, een hartinfarct of herseninfarct sterk verlaagd wordt.
  • En champignons zijn een bron van vitamine B12. B12 zit alleen in dierlijke producten, maar van champignons (en peterselie, zeewier en frambozen) kunnen onze lichaamseigen spijsverteringsbacteriën vitamine B12 maken. 

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 200 gram shiitake
  • 200 gram oesterzwammen
  • 400 gram champignons
  • 2 sjalotjes
  • 2 tenen knoflook
  • 2 groentebouillonblokjes
  • vers gemalen Himalaya zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie

Snijd de sjalotjes fijn en fruit ze in een beetje olijfolie. Voeg de shiitake en oesterzwammen toe en bak ze mee tot ze gaan slinken. Roer regelmatig om. 
Voeg de bouillonblokjes toe en kokend water (de paddenstoelen moeten net onder water staan). Laat dit even door pruttelen.
Snijd de knoflook fijn en fruit in een beetje olijfolie in een koekenpan. Snijd de champignons in plakjes en voeg toe aan de knoflook. Roerbak dit totdat de champignons hun vocht losgelaten hebben. Pas op dat ze niet aanbakken. 
Haal de pan met shiitake en oesterzwammen van het vuur en mix met de staafmixer tot een gladde soep. Voeg hier de gebakken champignons aan toe en eventueel wat zout en peper.

Wil je een romige soep, dan kun je eventueel 200 milliliter kokosmelk toevoegen.

Eet jezelf op een smakelijke manier gezond!