Wat zeggen je nagels over je gezondheid?

Onze nagels beschermen de zenuwuiteinden in onze vingertoppen en tenen en zorgen er voor dat er geen of maar matig eeltvorming plaatsvindt, waardoor we het gevoel in (vooral) onze vingertoppen behouden.

Nagels zijn opgebouwd uit meerdere opeengepakte cel lagen van de opperhuid die het eiwit keratine bevatten (ook een belangrijk bestanddeel van onze huid en ons haar). Ook zwavelhoudende eiwitten en de mineralen calcium en silicium vormen een belangrijk onderdeel. Het zichtbare deel van onze nagels, de nagelplaat, bestaat uit dood weefsel. Dit wordt aan de basis van de nagel, de nagelwortel, opgestuwd door jonge nieuwe cellen, die dan op hun beurt weer afsterven en opgestuwd worden. De nagelriem beschermt ons tegen indringers van buitenaf.

Leuk om te weten is, dat de lengte van de nagel en de groeisnelheid afhankelijk zijn van de lengte van het kootje waar de nagels zich op bevinden. De nagel van je wijsvinger groeit dan ook sneller dan die van je pink. Gemiddeld groeit een vingernagel 3mm per maand, een teennagel 1 mm. In de zomer groeien ze sneller doordat ze meer zonlicht, zuurstof en warmte krijgen en de nagels van vrouwen groeien langzamer dan die van mannen.

Een eerste waarschuwingssignaal!

Nagels zeggen veel over onze gezondheid. Als er in ons lichaam tekorten dreigen te ontstaan aan bepaalde voedingsstoffen die nodig zijn voor essentiële processen, dan gaat ons lijf als het ware kijken of die stoffen op andere, minder essentiële plekken, wel aanwezig zijn en haalt ze daar vandaan. Nagels, maar ook ons haar en onze huid, worden niet gezien als essentieel om te overleven, dus die zijn als eerste aan de beurt.

Zijn je nagels in slechte conditie, dan is dit een eerste waarschuwingssignaal van je lijf om aan te geven dat er ergens iets niet goed gaat. Het kan dan gaan om een ernstig vitamine tekort, maar ook ziekten aan onze lever, longen en hart kunnen zichtbaar worden in onze nagels.

Wat heb je nodig voor gezonde nagels?

Zoals gezegd bestaat de nagel vooral uit het eiwit keratine. Je moet dus ook zorgen voor voldoende eiwitten in je voeding om je nagels gezond te houden. Het mineraal silicium geeft bescherming aan keratine en broze, snel splijtende nagels zijn dan ook vaak het gevolg van een silicium tekort. Wordt dit tekort niet aangevuld dan kan het op den duur osteoporose of botontkalking veroorzaken. Een gebrek aan maagzuur belemmert de opname van silicium. Mensen die langdurig maagzuurremmers slikken krijgen hierdoor vaak te maken met botontkalking. Broze en zwakke nagels zijn ook een eerste teken van een calcium- en/of zwaveltekort. Verder speelt biotine of vitamine B8 een grote rol.

Al deze voedingsstoffen krijg je binnen bij een uitgebalanceerd voedingspatroon bestaande uit voornamelijk groente en gezonde vetten.

Stress heeft een grote invloed op onze nagels.

Als je lichaam langdurig blootgesteld wordt aan stress, gebruikt het eiwitten om het anti-stress hormoon cortisol aan te kunnen maken. Als deze eiwitten niet voldoende aanwezig zijn, zal je lijf ze in eerste instantie vooral uit je spieren halen, maar daarna zijn je nagels, huid en haar aan de beurt. Ook slaaptekort heeft invloed op de gezondheid van je nagels.

Witte vlekjes, streepjes of hele witte nagels.

Nagels kunnen ineens witte vlekjes of streepjes vertonen of zelfs helemaal wit worden. Dit kan het gevolg zijn van schade aan de nagel of medicijngebruik, maar het kan ook een teken zijn van een onderliggende ziekte op een zinktekort. Witte nagels worden vaak geassocieerd met levercirrose, hartfalen, diabetes, chronische ontsteking van de dikke darm of nierziekten. Bleke nagels zijn vaak een teken van bloedarmoede. De meest voorkomende oorzaak hiervan is een ijzertekort.

Gezonde voeding en een gezonde leefstijl zorgen dus ook voor gezonde nagels. Daarnaast kun je je nagels van buitenaf goed verzorgen door ze regelmatig te vijlen (liever niet knippen!) en in te smeren met een vochtinbrengende crème (ook je nagelriemen).