Frisser, gezonder en meer energie door een detox!

Ons lichaam heeft zijn eigen reinigingssysteem wat bestaat uit lever, gal, nieren, longen, lymfeklieren, blaas, huid en darmen. Als dit complexe systeem overbelast raakt, liggen ziektes op de loer.

Niet alle voedingsmiddelen zijn even gezond en niet iedere leefstijl is goed voor ons lijf. Dagelijks krijgen we behoorlijk wat afval- en gifstoffen binnen, ook als je wel gezond leeft (pesticiden op groente en fruit, luchtvervuiling). Al deze stoffen in onze voeding (suiker, alcohol, kunstmatige smaak- en zoetstoffen, conserveringsmiddelen) en uit onze omgeving moeten ook weer afgebroken worden, zodat ze het lichaam weer kunnen verlaten. Het zelfreinigend vermogen van ons lichaam is groot maar wordt door te veel en te vaak eten en een ongezonde leefstijl soms danig op de proef gesteld.

Je kunt je lijf dan ondersteunen door regelmatig een detox of ontgifting te doen.

Ons dagelijks voedingspatroon bevat tegenwoordig vooral teveel ‘zuren’. Door deze voedingsmiddelen eens wat vaker te laten staan of te vervangen door een gezondere variant ondersteun je je reinigingssysteem al doordat het veel minder zwaar belast wordt. Te ‘zure’ voeding is over het algemeen zwaar bewerkte voeding.

Denk dan aan:

 • dierlijke eiwitten in kaas, zuivel, vleeswaren en vlees
 • soja producten
 • suikers
 • koffie, zwarte thee, alcohol en frisdranken
 • wit meel producten

Maar toch ook, al is het in mindere mate(licht zuur en tegelijkertijd licht basisch):

 • peulvruchten, noten en zaden
 • pinda’s
 • eigeel en boter
 • granen
 • vis

Als je deze ‘zure voeding’ vervangt door ‘basische voeding’ ben je al een heel eind op de goede weg. Of een voedingsmiddel zuur of basisch is, hangt af van de hoeveelheid mineralen en proteïnen die het bevat. Het heeft dus niks met smaak te maken. Zo behoort bijvoorbeeld een citroen wel degelijk tot basische voeding. De zure of basische werking ontpopt zich pas tijdens de spijsvertering. Een goede verhouding in je dagelijks voedingspatroon is 80% basisch en 20% zure voeding.

Wat is dan basische voeding?

Basische voeding is vooral plantaardige, volwaardige voeding die de voedingsstoffen bevat die wij dagelijks nodig hebben om zo gezond mogelijk te blijven.

Denk dan aan:

 • groente en fruit
 • verse groente- en vruchtensappen
 • kruidenthee en (mineraal)water
 • aardappelen
 • amandelen en zonnebloempitten

En in mindere mate (licht basisch en tegelijkertijd licht zuur):

 • oliën
 • roomboter, kwark en yoghurt
 • noten en zaden

Stel dus, dat je iedere maand, een week lang je reinigingssysteem wilt ondersteunen. Dan laat je de zure voeding weg of je vervangt ze door een gezondere variant. Zoals bijvoorbeeld witmeel producten vervangen door volkoren producten. Je eet vooral de basische voeding uit het eerste rijtje hierboven en met mate uit het 2e rijtje. Verder drink je minimaal 2 liter per dag, waarvan het grootste deel bestaat uit water en kruidenthee. Daarnaast zijn er aardig wat voedingsmiddelen die je lijf extra kunnen helpen vanwege hun reinigende werking.

Dat zijn bijvoorbeeld:

 • uien, bevatten zwavel en dit werkt ontgiftend
 • knoflook, werkt bacterie-, virus- en schimmeldodend en vermindert ophoping van slijm in de longen
 • verschillende koolsoorten en vooral boerenkool, zorgen voor de aanmaak van meer enzymen die de lever nodig heeft om afvalstoffen af te voeren
 • bieten, zorgen voor een betere reiniging van ons bloed
 • broccoli, zorgt er voor dat gifstoffen een vorm aannemen die makkelijker door ons lichaam afgebroken kan worden
 • asperges, helpt de lever sneller afvalstoffen te verwijderen
 • artisjok, zorgt er voor dat we meer gaan plassen waardoor afvalstoffen het lichaam sneller verlaten
 • avocado, neutraliseert vrije radicalen die schade aan onze cellen kunnen veroorzaken.
 • citroen, zorgt er voor dat gifstoffen een vorm aannemen die makkelijker oplost in water
 • grapefruit, geeft de lever meer energie om zijn taken uit te voeren
 • kaneel, werkt antibacterieel
 • gember en kurkuma, ondersteunen de werking van de lever en verwijderen zware metalen
 • zeewier, sterk ontgiftend en zou zelf radioactieve straling uit het lichaam verwijderen

De lijst is nog veel langer. Tijdens de ‘reinigingsweek’ is het ook goed om regelmatig de volgende producten te eten: venkel, rozijnen, chiazaad, alfalfa, komkommer, radijs, groene bladgroentes,  tarwegras en waterkers. Kruidenthee kun je maken van de reinigende kruiden. De meeste kruiden werken, in meer of mindere mate, reinigend. Dit zijn de krachtpatsers; brandnetel, heermoes, mariadistel en paardenbloem.

De meeste krachtige reinigers zijn de algen chlorella en spirulina. Hier schreef ik eerder al eens een blog over. Lees het via deze link; https://care4yourhealth.nl/2019/08/12/chlorella-spirulina-de-krachtige-ontgifters/

Er bestaan veel verschillende manieren om te detoxen. Soms met koolhydraat arme lichte voeding, soms alleen met sappen en water.  Niet iedere kuur is voor iedereen even makkelijk vol te houden, zeker niet in de winterperiode. Daarom beschrijf ik hier een vorm die niet ineens heel extreem anders is dan gewoon gezond eten. Bepaalde voedingsmiddelen weglaten of andere toevoegen is vaak makkelijker dan ineens, voor een aantal dagen, alleen maar sap en water te drinken.

Ben je geïnteresseerd in een detox? Neem dan contact met mij op. Samen maken we, een voor jou persoonlijk, plan van aanpak, zodat je de meeste kans van slagen hebt.