Nieuwsbrief Januari 2021

Het is winter en dat heeft invloed op ons gedrag. We blijven meer binnen en eten anders. Logisch natuurlijk, want het is koud. Als we eten, willen we dan ook graag verwarmende voeding en warme dranken. Ons lichaam is constant op zoek naar warmte en daardoor hebben we meer zin in calorierijke, ‘zware’ gerechten. Dat zit in onze genen.
We hebben nu nog vrijwel dezelfde genen als onze voorouders. De mens nu, verschilt nog geen 1% als het om DNA gaat, met de mens zoals hij ‘ontworpen’ is.
Destijds moest men zich goed voorbereiden op de herfst en winter want voedsel was niet altijd voorradig en vanwege de kou kon men ook niet altijd naar buiten om op zoek te gaan.
Soms had men langere tijd geen eten. Ons lichaam is nu dan ook nog steeds min of meer constant op zoek naar voeding om vet op te kunnen slaan voor tijden van schaarste.
Ook het gebrek aan licht (dagenlang in een donkere grot) had zijn weerslag en dat heeft het nog steeds.
 
Ons lichaam reageert nog hetzelfde op kou en minder licht.
Tegenwoordig is het natuurlijk niet meer zo dat we echt in het donker zitten, maar veel mensen merken het verschil wel degelijk als de dagen korter worden. Ze hebben last van de welbekende ‘winterdip’. En nu helemaal, met alle maatregelen vanwege het corona virus. We zitten nog meer binnen en eten misschien ook wel anders dan we normaal doen in de winter. Niet iedereen kan regelmatig naar de supermarkt voor verse groente en fruit en voeding wordt voor sommigen een tijdverdrijf of een soort ‘troostmiddel’.
 
Maar al dat ‘zware’ eten en het minder bewegen kan er ook voor zorgen dat je je ‘zwaar’ voelt. Je hebt minder energie en zit niet lekker in je vel. 
Misschien is het dan een goed idee om je lijf te reinigen door een detox te doen. Je lichaam reinigen door middel van voeding, geeft je een fris en energiek gevoel.
Ook vasten is in deze tijd van overvloed een goed idee. We hebben constant toegang tot voeding en daar zijn we niet voor gemaakt. Doordat ons lichaam de hele dag bezig is met het verteren van hetgeen we eten, heeft het minder tijd over voor andere processen. Processen zoals cel vernieuwing, reiniging of het repareren en opruimen van oude cellen heeft dan minder prioriteit, omdat ons lijf al zo druk bezig is met onze spijsvertering.
 
Vaak denken we bij vasten of een detox aan honger. En als je honger hebt, dan krijg je het koud. En het is al zo koud. De detox die ik beschrijf in mijn blog, is een milde detox. Door bepaalde voeding weg te laten en andere voedingsmiddelen (met reinigende eigenschappen) juist toe te voegen, kun je ook in deze tijd heel goed een detox doen.        

                                      

Op de website staat ook een blog over de voordelen van regelmatig vasten. Tijdens het vasten geef je je lijf eigenlijk een pauze om andere belangrijke taken goed uit te voeren.
Lees het via deze link;
                                       
Zou je ook willen vasten of een detox proberen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem contact op of plan een afspraak in, dan maken we samen een plan van aanpak.
 
Een lekker recept!
Om nog even terug te komen op typisch eten voor in de winter, ik heb een erg leuk en lekker recept voor je, snert zonder erwt!
Erwtensoep is een echt Nederlands wintergerecht waar de meesten van ons groot mee zijn geworden, maar niet iedereen verdraagt peulvruchten even goed. In peulvruchten zitten namelijk stofjes (antistoffen) die in de natuur de vruchten beschermen zodat ze niet opgegeten worden door dieren. Deze antistoffen verdragen wij ook vaak ook minder goed. Iedere plant heeft naast voedingsstoffen ook antistoffen, maar peulvruchten bevatten er relatief veel. Antistoffen kunnen onder andere onze spijsvertering verstoren, de opname van sommige voedingsstoffen bemoeilijken, de cellen in onze darmwand aantasten of pieken veroorzaken in onze bloedsuikerspiegel. Vandaar dit recept voor snert zonder erwt,
Wil je dit heerlijke recept eens uitproberen, je vindt het op de website via deze link;
                                       
In erwtensoep hoort natuurlijk knolselderij en dat zit dus ook in deze variant. Wist je dat knolselderij geneeskrachtig is? De lijst met voordelen voor onze gezondheid is lang. Lees er alles over via deze link;
                                       
Eet jezelf gezond!
Dit recept is een goed voorbeeld van voeding als medicijn en hoe je jezelf een beetje gezonder kunt eten door de juiste keuzes te maken, want daar schort het blijkbaar nogal aan in ons land.
 
Wist je dat er 9.9 miljoen Nederlanders kampen met een chronische aandoening? Volgens de cijfers van het CBS gaat het om 57% van alle Nederlanders. Onder chronische aandoening wordt hier verstaan; een aandoening waarbij over het algemeen geen uitzicht is op volledig herstel. Het gaat hier over 109, door de huisarts, geregistreerde chronische ziekten. 
Nou zal het je niet verbazen dat mensen van 75 jaar en ouder bijna allemaal 1 of meerdere chronische aandoeningen hebben. Maar wist je dat gemiddeld de helft van de 45 tot 55 jarigen chronisch ziek is? En het percentage loopt snel op naar mate men ouder wordt. We worden met z’n allen dan misschien wel ouder, maar de kwaliteit van leven laat nog wel eens te wensen over.
Kijk maar eens naar dit overzicht; 

               

Als ik de cijfers zie (uit 2019) dan vind ik het nog steeds verwonderlijk dat er niet meer gekeken wordt naar leefstijl en voeding. Ook in deze tijd bedenkt onze volksvertegenwoordiging overal campagnes voor, maar uitgebreid aandacht voor de invloed van voeding op onze gezondheid is er eigenlijk niet. Sterker nog, het is het tegenovergestelde. Als je bedenkt dat de BTW op verse groente en fruit omhooggaat maar de prijzen van suikerhoudende frisdrank en bewerkte voeding gaan omlaag. Dit terwijl er zoveel te winnen valt met voeding, als het gaat om chronische ziekten. Rond de 95% van alle chronische ziekten hebben te maken met leefstijl en voeding. 
Dan zou je toch denken dat daar meer aandacht voor moet zijn. 
Vooral nu, nu de druk op onze gezondheidszorg ontzettend groot is door corona en de behandelingen van mensen met een chronische aandoening uitgesteld worden.
 
We zullen het heft in eigen hand moeten nemen! Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.
Je kunt heel veel zelf doen om klachten te voorkomen, simpelweg door je voedingspatroon aan te passen. Geef je lijf de juiste brandstof om goed te kunnen functioneren. Deze preventieve gezondheidszorg stamt al uit de Oudheid en is de basis van onze huidige gezondheidszorg. Destijds ging men op zoek naar oplossingen om ziekten te voorkomen, tegenwoordig komen de meesten van ons pas in actie als we al ziek zijn.
 
Wil jij ook preventief aan de slag met je gezondheid? Dat kan en mag ook tijdens de lockdown. Voor veel mensen een ideale periode om aan de slag te gaan met de gezondheid!
Neem contact op via telefoonnummer 0653 666 550 of maak direct een afspraak via onderstaande button. 

Gezonde groet.

Els  Inkoopvoordeel
Ik werk onder andere met de producten van Vitals, een merk dat kwalitatief goede producten levert voor een goede prijs. Nu veel mensen liever online bestellen vanwege Corona, heb ik een interessante kortingscode voor jullie. Ga naar de website van www.vitals.nl, bestel je producten en maak gebruik van de kortingscode: care4 en je ontvangt direct 15% korting op je aankopen.